perjantai 21. toukokuuta 2021

Kestävä kehitys

 Tehtävät


1. Mitä on kestävä kehitys?

Kesävä kehitys on maailmanlaajuisesti tapahtuvaa kehitystä turvata nykyisille ja tuleville sukupolville hyvät elämisen mahdollisuudet. Ympäristö, ihminen ja talous otetaan vakavasti huomioon.

2. Miksi on tärkeää ymmärtää kestävän kehityksen eri tulokulmia? Kirjoita vähintään kymmenen perustelua.

  • Toimia kiireellisesti ilmastonmuutosta vastaan välttääksemme riskitekijöitä ja luonnonkatastrofeja
  • Kehittää köyhien ja huono-osaisten asemaa
  • Poistaa nälkää erityisesti köyhillä ja huono-osaisilla ja että pikkulapset saavat turvallista ja ravinteikasta ruokaa ympäri vuoden
  • Terveellinen elämä ja hyvinvointi kaiken ikäisille
  • Varmistaa turvallisen ja edullisen juomaveden kaikille
  • Kaikille avoin, tasa-arvoinen, laadukas koulutus ja eliniän kattavat oppimismahdollisuudet
  • Eriarvoisuuden vähentäminen, kaikkien sosiaalista, taloudellista ja poliittista osallistumista ja kannustaa siihen iästä, sukupuolesta, vammaisuudesta, rodusta, etnisyydestä, alkuperästä, uskonnosta, seksuaalivähemmistöistä tai taloudellisesta tai muusta asemasta riippumatta
  • Merten ja niiden tarjoamien luonnonvarojen säilyttäminen, sekä niiden edistäminen
  • Suojella ja palauttaa ennalleen maanpäällisiä ja sisämaassa sijaitsevia makean veden ekosysteemejä ja niiden tarjoamia palveluita, erityisesti metsiä, kosteikkoja, vuoria ja kuivan maan alueita, sekä turvata niiden kestävä käyttö
  • Sukupuolten välinen tasa-arvo erityisesti naisiin ja tyttöihin kohdistuvan väkivallan, hyväksikäytön ja sukupuolielinten silpomisen lopettaminen

    3. Selitä seuraavat käsitteet: elinkaariajattelu, kiertotalous ja hiilijalanjälki

    1. Elinkaariajattelu: Tuotteiden ympäristövaikutusten arviointi "kehdosta hautaan".
    2. Kiertotalous: Tuotteiden ympäristömyönteinen suunnittelu, käyttöiän pidentäminen, uudelleenkäyttö, yhteiskäyttäminen ja kierrätysraaka-aineiden uudelleen käyttö tuotteen suunnittelussa.
    3. Hiilijalanjälki: Jonkin tuotteen, toiminnan tai palvelun aiheuttama ilmastokuorma eli kuinka paljon kasvihuonekaasuja tuotteen tai toiminnan elinkaaren aikana syntyy. Toisinaan hiilijalanjäljellä viitataan kokonaispäästöjen sijaan pelkkiin hiilidioksidipäästöihin.
    4. Valitse Agena 2030 seitsemän sinulle tärkeää kohtaa, miten toteutat näitä kotona, vapaa-ajalla ja työssä/työssäoppimispaikalla?

  • Toimia kiireellisesti ilmastonmuutosta vastaan välttääksemme riskitekijöitä ja luonnonkatastrofeja: Toimin tämän aatteen mukaisesti mm. kierrättämällä suhteellisen tarkasti. Meillä on taloudessa vain yksi pakollinen auto ja käytän paljon julkisia varsinkin kotimaassa matkaillessa sekä kaupungin ja kodin väliä kulkiessa. En roskaa luontoa. Valitsen kaupasta aina kun mahdollista kotimaisia tuotteita. Jos luomutuotteet eivät olisi niin kalliitta, mielelläni käyttäisin myös niitä enemmän.
  • Kehittää köyhien ja huono-osaisten asemaa: Olen jossain vaiheessa lahjoittanut Unicefille avustusta pienellä summalla kuukausittain, joululahjaksi yhtenä vuotena annoin koko perheelle heidän puolestaan tehdyt lahjoitukset kehitysmaihin. Satunnaisesti lahjoitan World Visionin kautta pieniä summia. Olen myös tukenut suomalaisten vähävaraisuutta lahjoittamalla vaatteita Pelastusarmeijalle. Katusoittajille ja eri keräyslippaisiin liikenee aina joku kolikko.
  • Eriarvoisuuden vähentäminen, kaikkien sosiaalista, taloudellista ja poliittista osallistumista ja kannustaa siihen iästä, sukupuolesta, vammaisuudesta, rodusta, etnisyydestä, alkuperästä, uskonnosta, seksuaalivähemmistöistä tai taloudellisesta tai muusta asemasta riippumatta: Olen hyvin suvaitsevainen nämä kaikki pointit huomioiden.
  • Merten ja niiden tarjoamien luonnonvarojen säilyttäminen, sekä niiden edistäminen: Kotimaassa ja lomamatkoilla uin, en roskasta.
  • Suojella ja palauttaa ennalleen maanpäällisiä ja sisämaassa sijaitsevia makean veden ekosysteemejä ja niiden tarjoamia palveluita, erityisesti metsiä, kosteikkoja, vuoria ja kuivan maan alueita, sekä turvata niiden kestävä käyttö: Seuraan ja kannatan somessa vesistöjen suojelijoita, eri julkkiksia ja paikkakuntakohtaisia toimijoita esim. Taivalkoskella Iijoen suojelijoita minne ei haluta rakentaa kalaportaita. Yritän kaupassa valikoida kotimaista tai ympäristövaikutuksiltaan eettistä kalaa. Metsänomistajana palkatut metsästä huolehtijat.
  • Varmistaa turvallisen ja edullisen juomaveden kaikille: Satunnaiset lahjoitukset kehitysmaihin.
  • Sukupuolten välinen tasa-arvo erityisesti naisiin ja tyttöihin kohdistuvan väkivallan, hyväksikäytön ja sukupuolielinten silpomisen lopettaminen: Tätä edistävien vaikuttajien seuraaminen somessa ja mahdollisten adressien allekirjoittaminen näitä asioita vastaan.

    5. Tee elämäntapatesti Sitran linkin kautta. Ota tuloksesta printscreen ja liitä se tähän. Vertaile tulostasi äsken valitsemiesi agendan kohtiin.Onko tuloksessa jotain ristiriitaista valitsemiesi agendan kohtiin?

    1. Onko jotain kohtia missä tulos on ristiriitainen? Pitäisi vähentää ruokahävikkiä ja lisätä kasvisruokia. Lentokoneessa matkustaessa pitäisi maksaa kompensointikuluja.
    2. Onko jokin kohta, jossa ajatus on samansuuntainen? Ostan lähes kaikki vaatteeni kirpputoreilta. Taloudessa ei ole kuin yksi auto, jota käytetään myös kimppakyyteihin.
    3. Laadi yksityiskohtainen suunnitelma miten kehittäisit toimintaasi kestävämpään suuntaan:
    Vähemmän ruokahävikkiä, enemmän kasvisruokia, tarkka ostoslista kauppaan lähtiessä voisi hyödyttää. Polkupyörä paremmin käyttöön. Sähkö voisi olla esim. tuulivoimaa. Lentokoneessa matkustaessa pitäisi maksaa kompensointikuluja, vaikka matkustankin harvoin. Ostan suuren osan vatteista kirpputoreilta mutta voisin jättää tilaamasta verkkosivuilta joitakin vaatekkapaleita, jotka ei kuitenkaan päädy käyttöön. Toki nämä olen pyrkinyt myymään tai antamaan eteenpäin.







      Ei kommentteja:

      Lähetä kommentti

      Graafisen näyttö

        Asiakas: Daddy Greens Pizzabar/Helsinki Perustajat Eero Kokkonen ja kummitätini amerikkalainen puoliso David Smith. He avaavat kolmannen r...